Världens energi problem

Världens energiproblem

Världen är i ständigt behov av energi och människans vardag är beroende av elektriciteten som idag utvinns från våra dagliga energikällor. Världen är i en pågående fas med energi problem som blir värre och värre för den tid som går och i dagens samhälle sker inga verkliga motverkningar för att lösa dessa problem. Det huvudsakliga problemet med energi är att världen inte klarar sig utan den eftersom världen blir allt mer teknisk. Detta kräver mera elektricitet till industrin och till vår egen vardag med mera. Olika pågående globala konflikter som krig bidrar också till energiproblemen.

Faktorer som bidrar till problemen är att vi redan har överanvänt de fossila bränslena. Den ökade befolkningsmängden som också konsumerar energi. Länder använder de förnybara energikällorna till liten del jämfört med fossila bränslen. Föråldrad infrastruktur används ännu mycket. Men hur ska vi lösa dessa problem och behöver vi verkligen den mängd energi vi använder?

Några lösningar som förhoppningsvis skulle lösa problemen skulle vara att minska användningen av icke förnybara energikällor. En annan skulle vara att koppla ur onödiga apparater som drar mycket elektricitet. Ungefär 40% av energi konsumtionen i våra hem går till värme. Självklart kan denna konsumtion minskas genom att stänga av elektroniska apparater när de inte används och genom att byta ut gamla maskiner mot nya. Alla nya apparater blir bara mera och mera energisnåla, men hushållen skaffar bara flera apparater hela tiden.  

En Invånare i Finland använder i medeltal 12:e mest energi jämfört med invånare i andra länder. Medan de länder som använder mest energi runt om i världen är Kina, USA, Indien och Ryssland. Tyskland använder 6:e mest energi. Orsaker är den höga population och industrin i länderna vilket leder till att länderna kräver mer energi konsumtion än andra länder.

I dagens samhälle försöker man utveckla nya så kallade hybrid tekniker för att minska energi konsumtionen men det är också viktigt att informera människor om problemen och energi källorna. Vid det nyliga klimatavtalet i Paris kom man fram till beslutet att försöka hålla temperaturökningen under 2 till 1.5°C. För att lyckas med det behöver länderna minska på växthusgasutsläppen. Avtalet tas i bruk 22 april i New York. Men varifrån får vi vår energi?

Vi utvinner vår energi från olika energi källor varav 9% är förnybara energikällor medan 81% utgörs av fossila bränslen och 10% utgörs av kärnkraft. Biobränslen använder avfall och organiskt material som bränsle. Vindkraft utvinner energi från vinden men nackdelarna är bland annat det höga ljudet och pengarna som krävs för att tillverka dem. Vattenkraftverk skadar naturen genom att fiskars omgivning ändras och dammarna bildar sjöar som översvämmar stora landområden. Förnybara energikällor producerar lite energi jämfört med icke förnybara energikällorna.

Olja är den mest använda icke förnybara energikällan men påverkar den globala uppvärmningen och har också andra miljöförstörande effekter. Naturgas är likt olja men påverkar endast inte lika mycket som oljan gör. Kol påverkar miljön negativt genom surt regn och människan negativt genom lungsjukdomar. Kärnkraft släpper ut mindre växthusgaser men risken för olyckor är stor och förvaring av avfallet problematisk.       

 

Källor:

International Energy Agency (IEA): Key world energy statistics 2015: IEA.org (pdf)

Enerdata: Total energy consumption: Enerdata.net

Rinkesh Kukreja: Causes and Solutions to the Global Energy Crisis: conserve-energy-future.com

World Energy Council: World energy issues: Worldenergy.org

Wikipedia: World energy consumption: en.wikipedia.org

U.S. Department of Energy: Energy consumption in homes by end uses: eia.gov

Energi- & klimatrådgivningen: Spara energi i hushållet: energiradgivningen.se

French climate team: More details about the agreement: gouv.fr

The Union of Concerned Scientists: coal power: air pollution ucsusa.org

Neova: Vad är bioenergi?: neova.se

Wikipedia: Nuclear power en.wikipedia.org

Wikipedia: Natural gas en.wikipedia.org

Wikipedia: Wind power en.wikipedia.org

Wikipedia: Coal en.wikipedia.org

Wikipedia: Petroleum en.wikipedia.org

Wikipedia: Vattenkraft sv.wikipedia.org

 

Kontakt

Munchen-2016 petalax2013@gmail.com