Vattenkraft

VATTENKRAFT

 

Vattenkraft är energi som utvinns ur strömmande vatten. Strömmarna kan finnas som vattendrag, tidvattenströmmar eller även konstgjorda vatten. Energin utvinns när vattnet från exempelvis en damm, eller vattenmagasin, strömmar ner till turbinen och omvandlas till mekanisk energi som driver generatorer som alstrar elektrisk energi. När vattnet passerat så fortsätter det ut i hav och sjöar för att återigen avdunsta, och regna ner i magasinen igen.

 

 

 





 

De första vattenkraftverken uppkom i Kina för över 2000 år sedan, och omkring år 1200 byggdes de första vattenkraftanläggningarna i Norden. Fram till år 1800 användes vattenkraften mest för drivning av exempelvis kvarnar för att mala säd och dylikt. Mot slutet av 1800-talet fick vattenkraften ett rejält uppsving, när en turbin ersatte skovelhjulet så att energin kunde ledas till en generator.

Vattenkraft utgör ett hinder för fiskarter t.ex lax, sik, asp och ål som företar den så kallade lekvandringen. Många fiskarter har slagits ut på grund av vattenkraft. De konstanta svängningarna i vattenstånd gör också att näringsämnen transporteras bort från vattenmagasinen så att de drabbas av näringsbrist.

 

 

Källa: Wikipedia

Bildkälla: Kraftverk, Turbin, Skovelhjul

Anton Holm & Oliver Dal

 

 

 

 

 

 

Kontakt

Munchen-2016 petalax2013@gmail.com