Hållbar utveckling

Hållbar utveckling

Hållbar utveckling är ett begrepp som uppkom 1987 under Världskomissionen för miljö och utvecklings möte, Vår gemensamma framtid. Hållbar utveckling uppnås då mänskligheten förbrukar mindre energi än vad naturresurserna kan producera på långsikt och att en någorlunda jämn energifördelning mellan planetens befolkning. För att en hållbar utveckling skall uppnås krävs en balans mellan ekonomiska, sociala och miljöbetingade aspekter.

En enorm global förändring krävs för att en hållbar utveckling skall uppnås, det gäller att inte enbart eliminera problemen utan att också tänka på följderna så att inte nya problem uppkommer. För att kunna lösa de problem som finns måste man skapa system beroende på vad man har att göra med så som ett ekosystem där allting hänger ihop på ett sätt eller annat.


 

Tre dimensioner:

Hållbar utveckling handlar om att långsiktigt bevara vattnens, jordens och övriga ekosystemets produktionsförmåga och att minska den negativa påverkan på naturen och människors hälsa. Hållbarheten gäller tre olika dimensioner:

den första dimensionen är social hållbarhet som handlar om att bygga ett långsiktigt stabilt samhälle där alla människors behov uppfylls.

den andra dimensionen är ekologisk hållbarhet som handlar om att hushålla med mänskliga och materiella resurser på lång sikt.

den tredje dimensionen är ekonomisk hållbarhet, det innebär att man skall fördela resurserna klokt och rättvist.




 

Ekosystemens betydelse för människan.

människan är en del av många i jordens komplexa samling av ekosystem, vi befinner oss på topp vilket gör att vi kan göra vad vi vill efter som vi saknar naturliga fiender. Detta har gjort det möjligt för oss att egna tid åt annat än att vara på sin vakt mot fiender och skaffa mat.

I och med att vi befinner oss högst uppe i systemet behöver vi inte bry oss i vad som är över oss men det gör oss även beroende av allt under oss.

 

människan är en viktig del i ekosystemet men efter som vi är på topp gör det inget om vi plockas bort men om en art i mitten eller början försvinner kandet ha katastrofala följder för hela systemet. likt dominobrickor kan ett helt system kollapsa om en art försvinner, därför är det mycket viktigt att bevara vissa djur och växtarter.

 

föroreningar, jakt och övergödning är stora orsaker till att arter konstant försvinner, man uppskattar att mellan 200- 2000 arter försvinner varje dag, arter som kan vara mycket viktiga.

 

vi kan ju ta ett exempel på en viktig art. bin, utan bin skulle det vara svårt att befrukta alla sädesslagen, frukter och växter vi förlitar oss på i dag. bin är alltså en viktig del i vår matindustri och oroande är att under de senaste 20 åren har bin minskat, i vissa fall har upp till 43% av bina dött i kuporna. Einstein sade att om bina försvan från jorden skulle människan inom 4 år följa samma öde till mötes. Det finns dock inga bevis för att han sade det och att tro att människan skulle försvinna utan bina är lite väl överdrivet, men vårt matsortiment skulle bli mindre.







 

Energikällor och användning av dem.

Människan behöver enorma mängder energi för att försörja sig och till sina nöjen men vad är då energi? Energi är ett brett spektrum, det finns solenergi, vattenkraft, vindkraft, fusion, fission och många flera. Solenergi är nyckeln till liv på jorden. Solen överför sin energi till allting levande. Solenergin finns i veden vi bränner, i växterna vi äter och vi kan även omvandla den till elektricitet så varför använder vi oss inte mera av denna energiformen? En forma av energi som aldrig tar slut (åtminstone inte under vår livstid). fossila bränslen och kärnkraft är ledande energiformer i dagens värld. De är dock inte förnybara. fossila bränslen förorenar atmosfären medan kärnkraft är ren bortsett från riskmomentet och det mycket farliga avfallet.

Hållbar utveckling vill att vi alla ska sluta använda eller åtminstone minska användningen av dessa energiformer.





 

Hållbar utveckling i Tyskland

I Tyskland har man en plan om att landet skall lägga ner all kärnkraft år 2022 och tankar om att år 2050 skall 80% av all energi som krävs i Tyskland vara förnybar. Om kärnkraften lyckas bli nerlagd 2022 blir Tyskland det första av de stora industriländerna som blir kärnkraftsfritt, nerläggningen kan dock förorsaka problem som skulle göra att elektricitet priserna stiger samt en möjlig energibrist i landet. Med samma tidslinje som ombytet från icke förnybara energikällor till förnybara strävar landet efter att även skära ner på deras växthusgas utsläpp med 80%.

Tyskland började för ett litet tag sedan också följa det tyska resurs effektivitet programmet där fokus ligger på att få ekonomin att växa stadigt samtidigt som miljön inte skall belastas. I praktiken ges råd till mindre och mellanstora företag om effektivitet, skapa produkter där få slaggprodukter lämnas och att göra industrin så förnybar som möjligt.

 







 




 

Tips på vad du kan göra

Vi i Finland är redan ganska så bra på att sortera vårt avfall men med lite mera kunskap och motivation skulle vi kunna slösa ännu mindre rå-varor. Tänk bland annat på när du köper produkter om du verkligen behöver dom här produkterna. När man köper produkter lönar det sig i längden att köpa kvalitets produkter istället för billiga “pili pali” produkter.

 

Om någonting går sönder är det bättre för miljön ifall du reparerar det istället för att köpa nytt och lämna in saker som du inte behöver till återanvändning, loppis eller liknande.

istället för att alla har egna prylar kan man ha gemensamma saker med grannar eller vänner. för att spara på utsläpp och pengar lönar det sig också att sammköra till jobbet med arbetskamrater, användning av kollektivtrafik är också att rekommendera


 

Text: Rasmus Söderholm, Richard Häggdahl, Marcus Mäkinen

Källor:NTK,DnOecd,Biodiversitet, Bin,Hållbar Utveckling

Bildkällor:Mål,Glöd,Ecosystem,Pie



 

Kontakt

Munchen-2016 petalax2013@gmail.com